Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Environmental Science že je pseudověda???

Pak kolega Janský sednul ke klávesnici a vypustil do světa názor, že environmentální vědy jsou pseudovědy, a environmentální vědci jsou neschopné dredaté kreatury oscilující mezi astrologií a obchodnictvím s deštěm. Protože je to v naší společnosti řízené Senior Account Managery, Toilet Lifestyle Kauči a Executive Recruitment Mentory názor rozšířenější než žlutá zimnice, musím jej v rámci boje proti všednodenní blbosti uvést na pravou míru.

Environmental Science je komplex vědních oborů zahrnující všechna přírodovědecká studia, tj. geologii, biologii, chemii a ekologii, která je v návaznosti na tato akademická studia aplikována v praxi reálného životního prostředí nás všech. Definujme si prosím životní prostředí ne jako kubický metr prostoru Vašeho kanclu mezi klávesnicí a zadnicí Vaší sekretářky, ale to reálné, zelené, ze kterého astmaticky každé jaro pšíkáte a občas tam s dětmi vyrážíte za dobrodružstvím v podobě sběru lesních plodů. Environmentální vědy můžete studovat na slovutném kalifornském Stanfordu, či jako techničtěji zaměřený Environmental Engineering třeba na Technické univerzitě v Kodani-Lyngby. Překvapivě každá technická či přírodovědně zaměřená univerzita v ČR i ve světě takovou fakultu má a její absolventi se zabývají pro někoho tak nedůležitými tématy jako je ochrana podzemních i povrchových vod před dopady průmyslové činnosti (máte-li barák v blízkosti skládky, víte o čem mluvím), čištění těchto vod (pro potřeby pivovarů a lihovarů to může být průměrnému čtenáři celkem blízké téma) a jejich doprava k uživateli (vodovody), likvidací odpadů a ochranou toho mála z přírody a krajiny, na čem ještě lze vypěstovat něco k žrádlu, aniž by po tom konzument zezelenal nebo mu na hlavě vyrašily podivné neodstranitelné výrůstky. Přesto se ekonomům v čele s profesorem Klausem podařilo inseminovat do myslí občanstva názor, že tyto podezřelé vědní obory nejsou potřeba, protože vodu pravidelně nacházejí v lednici PETkách, sendviče krystalizují v krabičkách, krávy kálí čokoládu ve fialovém obalu a elektřina se objevuje v zásuvkách jaksi sama od sebe.  

Nevděčné studium přírodovědeckých oborů obsahuje skripta plná chemických výpočtů a matematických simulací střídaná několikaletými laboratorními a terénními pokusy. V horku, v zimě, v blátě i loužích a s mozkem zapnutým na plný obrátky kradete přírodě její tajemství a učíte se s ní vycházet po dorbým. Jako hotový Environmental Sceintist nebo Engineer pak projektujete jistě nepotřebné továrny na výrobu benzínu nebo zubní pasty, počítáte zakládání tunelů a silnic a projektujete únosnost čerpání studen tak, aby se sousedi každej pátek neprali v hospodě o to, kdo komu zase strhnul vodu, takže nemůže děckám napustit ten novej bazén. To vše děláte v době krize  za prachy absolutně průměrné a pokud jste vědecký typ a zůstanete na škole nebo v nějaké akademické instituci (protože ty aplikované poznatky musí nejdřív někdo vymyslet, víme?), berete asi tolik jako průměrná pražská Front Desk Assistant. Na granty totiž nejsou peníze, což považuju za chybu v úsudku politologů a ekonomů, nikolivěk vědců coby novodobého ohroženého druhu. Mnohdy takto postižený vzdělanec zjistí, že zatímco ostatní vrstevníci platí v pohodě hypotéky, oni se musí chodit od středy do pátku pást na obecní louku. Takže se seberou, z oboru odejdou, třeba do zmíněného pohostinství jako ten nebohej Řek.

Sociologové v EU opravdu zaznamenávají nárůst nezaměstnatelných mladých mozků, především ozdobených titulem PhD. Týká se to nejen oborů přírodovědeckých, ale také humanitních. Problémem je nejen krize, která nutí zaměstnávat lidi s nižším vzděláním (jsou levnější) a tzv. overbastarding (nepřijmete přece někoho, kdo bude lepší než Vy a za půl roku Vám sebere flek). Posunování hranic pro odchod do důchodu zaměstnávajícím na odborných pozicích kmety nad hrobem tomu taky nepřidává. Hlavním problémem je umělá převzdělanost. V Bruselu si dřepnul nějaký matla k Excelu (vsadím se s Vámi o co chcete, že to byl vědec-ekonom) a vypočítal si, že je potřeba více lidí s titulem. Vzniklo proto hafo škol udělujících snadné diplomy, které vhodily na pracovní trh lidi schopné živit se jen distribucí žvástů a soustavným přemisťováním lejster z jednoho rohu stolu na druhý. Tato soustava darmožerů bytní ve všech státních i nestátních podnicích a zatěžuje ekonomiku natolik, že se na důležitější věci nedostává peněz. Nebo je těch peněz dosti, ovšem kopa darmožerů na jednoho odborníka je spolyká tak jako tak. Socilogové se dále obávají, že tato praxe brzo způsobí ekonomický a sociální kolaps jako ve starém Egyptě blahé paměti. 

Já navrhuji toto - environmentální "pseudo"vědci, spojme se a dejme si pauzu. Až dojde voda i čistá půda k pěstování potravin (dávám tomu rok, maximálně dva), třeba to těm ekonomickým a politologickým takyvědcům konečně dojde. 

 

  

  

 

  

Autor: Barbora Topinková | úterý 14.5.2013 11:44 | karma článku: 36,76 | přečteno: 5698x
  • Další články autora

Barbora Topinková

Modlitba za České země, verze 2.0.2.0.

Svatý Václave, vévodo české země, kníže náš, pros za nás Boha, svatého Ducha, a kohokoliv na nebesích potkáš, krom ozónové díry, exkurze z Marsu a Artura C. Clarka! Korona eleison.

28.10.2020 v 11:54 | Karma: 12,33 | Přečteno: 336x | Diskuse| Politika

Barbora Topinková

Letecký deníky 5: Hledání bodu G (7:42 – 15:10)

Začít si dělat pilotní průkaz v době, kdy se světové letectví potácí v největší krizi od doby, co Jára Cimrman havaroval se svým kamenným letadlem v Jámách, je boj. Zvlášť, když ještě nevíte, kde máte svůj bod G.

23.10.2020 v 11:42 | Karma: 16,86 | Přečteno: 353x | Diskuse| Sport

Barbora Topinková

Popelnicová proklamace

Setkáte-li se při vyhazování odpadků s člověkem, který současně s vámi obsah popelnice s tyčí v ruce a soustředěným výrazem ve tváři prohledává, získáte dost jasný názor na dopady existující/ neexistující pandemie.

11.10.2020 v 20:01 | Karma: 17,75 | Přečteno: 565x | Diskuse| Politika

Barbora Topinková

Letecký deníky 4 – Lítá pilot wokolo, nekoukej se na něho (6:47 - 7:42)

Začít si dělat pilotní průkaz v době, kdy se světové letectví potácí v největší krizi od doby, co Jára Cimrman havaroval se svým kamenným letadlem v Jámách, je ryzí rozkoš. I když na wokruhu lítá víc pr..lí než vrabčáků.

3.10.2020 v 12:10 | Karma: 23,15 | Přečteno: 496x | Diskuse| Sport

Barbora Topinková

Letecký deníky 3: Do nebe! (4:09 - 6:47)

Začít si dělat pilotní průkaz v době, kdy se světové letectví potácí v největší krizi od doby, co Jára Cimrman havaroval se svým kamenným letadlem v Jámách, je výzva. Takže knipl a odvahu do ruky, a marš nahoru!

17.9.2020 v 10:27 | Karma: 20,04 | Přečteno: 350x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Exposlanec ODS Šťastný, lékař bývalého prezidenta, se pokouší za ANO o návrat

23. dubna 2024  12:26

Pražské ANO ve středu rozhodne, zda zkusí vrátit do nejvyšších pater politiky Borise Šťastného,...

Bezdůvodně napadl děti na zastávce a v tramvaji. Agresora policie dopadla záhy

23. dubna 2024  12:16

Napadení dvou skupin dětí krátce po sobě šetřili v polovině dubna policisté v Praze Řepích. Nejprve...

Kadyrov má nekrózu slinivky, Kreml hledá nástupce, tvrdí investigativci

23. dubna 2024  11:03,  aktualizováno  12:09

Spekulace o zdravotním stavu Ramzana Kadyrova opět přiživil ruský exilový portál Novaja Gazeta...

Za napadení na koupališti v Dubí dostali tři muži až čtyřleté vězení

23. dubna 2024  10:45,  aktualizováno  11:41

Okresní soud v Teplicích poslal do vězení tři ze šesti obžalovaných v případu napadení mladíka na...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 85
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4257x
Geoložka, běžkyně, triatlonistka a tanečnice flamenka s rozvinutým smyslem pro hédonismus.

Autorka knih "Z lehu k běhu" a "Vánoce na sádle a jiné trable". Redaktorka časopisu Cosmopolitan.

Principiální odpůrkyně pitomců všeho druhu a propagátorka užívání zdravého rozumu ve všech aspektech lidského života.

www.pivaruvpruvodcegalaxii.cz

https://www.facebook.com/barboratopinkovaspisovatelka/

http://www.vecizpolicky.cz