Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

We Run Prague pro přespolní a cizozemce

Slámochrupové a cizozemci pozor! Běh městskou džunglí zvanou Praha v sobě skrývá určitá úskalí, takže pokud si zde chcete potrénovat bez udušení výfukovými plyny a odlovení japonským turistou coby suvenýru z cest, držte se vyznačených tras, kterými vás nyní jako reprezentant domácího hřiště provedu:

Šárecké údolí

Pokud nejste uvyklí ruchu velkoměsta v podobě troubení automobilů na to pako, co tu běhá v rychlym pruhu, zamiřte na trasu vedoucí lesoparkem vedle příbytků bezdomovců, starých bunkrů a sídel pražských zbohatlíků. Trénink můžete začít od vyhlášené pivnice Na Růžku (akce stejky každou středu!), zhnuseně proběhnout okolo McDonalds a z kopce dolů se vnořit do buližníkového údolí vyhlodaného místním potůčkem. Uvidíte srny, netopýry a možná i nějakého toho horolezce, kterak letí z omydlených buližníků naznak. Berte to podle koupaliště U Veselíka (nejstudenější voda i pivo v Praze!) a hostince Dívčí skok (griliášové placičky+bezinkový likér) až k Nebušicím. Máte-li obzvlášť velkou žízeň, zaběhněte si do blízkého pivovaru v Úněticích (škvarkové placky+skvělá 110). Ultramaratonci to vezmou údolím až do starých Dejvic, kde se můžou vyklusat ve Stromovce, ti normální se vrátí kolem hráze rybníka Džbán na dalšího Lobkowicze Na Růžek.  

Délka trasy: 10,5 – 25 km, v závislosti na vaší žízni

Ladronka/obora Hvězda

Pánové, pozor, od 9:00 – 19:00 je tu největší koncentrace pěkných holek v celé Praze. Tedy pokud se za běhu zvládnete vyhýbat sportujícím masám v podobě psů, bruslařů, kočárků, běžců, cyklistů a žárlivých partnerů okukovaných dam. Travnatá pláň je bohužel rozčísnuta jednou z nejfrekventovanějších pražských křižovatek, proto si v době ranní špičky nezapomeňte vzít respirátor. Vyběhněte od parkoviště u Kauflandu a držte se betonu. Dovede vás k usedlosti Ladronka, kde je drahá restaurace a slušný bufet (párek v rohlíku+ Gambrinus). Po obkroužení okruhu proběhněte pod křižovatkou na pláň před oborou a za pozorování krotitelů draků vběhněte do romantické jírovcové aleje. V neděli zde bývají promenádní koncerty nebo bitvy rytířů, tak si při běhu dejte pozor, ať vás coby cizího špeha nesejmou dvojručním mečem, případně rozdivočelým jezevčíkem.   

Délka trasy: Ladronka 4,2 km, obora Hvězda 3,9 km; pokud vás žárlivý manžel požene až do Bráníka, máte to za dalších 8,2 km (ale je to z kopce)

Letná

Pokud se nechcete moc vyšťavit, vyběhněte od zahradní restaurace v blízkosti Technického muzea (Staropramen) směrem na sever. Čeká vás krásný výhled na Prahu po levé ruce, slavný Metronom s navěšenými starými botami a v případě večerního výběhu též biologicky vzdělávací pohled na ocucávající se teenagery z celé Prahy. Asfaltka místy pokroucená kořeny stromů (čelovka nutná!) vás povede okolo několika stánků s koktejly a hudbou až k půvabnému Hanavskému pavilonu. Protáhněte si běh až k budově Izraelského velvyslanectví a pak to střihněte přes vlakové koleje na Hradčanské do Krkonošské hospůdky (Muchova 7, pivovar Polička, chleba se sádlem). Lepší trénink jste nikdy nezažili!

Délka trasy: 5 km max., ale ráno vás z nepochopitelných důvodů bude bolet víc hlava než nohy

Petřín

Jste-li vrchařského, případně voyerského založení, večerní výběh Petřínem je vaše trasa! Od Pivnice Pod Petřínem (Kozel+matesy) vyběhněte schody z Újezda. Okolo Zoubkových soch podběhněte tunel lanovky a pokračujte dál do kopce. A do kopce! A do kopce! Minete sochu K.H. Máchy, Hladovou zeď a nálevnu Nebozízek (drahý!). Pokračujte raději k Hvězdárně, kde můžete vyzbrojeni dalekohledem pozorovat miliskující se párečky obdařeni vědeckým alibi. Pokud to praskne, připravte se na trénink sprintů nebo zmizte v davu v okolí zdejší zahradní restaurace (Staropramen).

Délka trasy: 5,3 – 10,5 km, v závislosti na počtu vyrušených sexujících párů

Náplavky

Pokud máte rádi výběhy s výhledem na vodní hladinu, v letní a jarních měsících příležitostně kombinované s kanoistikou, zkuste běh pražskými náplavkami. Trasa je ideální ráno všedního dne, protože večer jsou tyto úzké prostory zastavěny stolečky s hodujícími Pražáky, kteří na vás budou od piva pokřikovat místy málo povzbudivá hesla. O víkendech budete zdrženi stánky farmářských trhů, které vás propustí dále až po zakoupení sýra tak uleželého, že poběží vedle vás. Vyběhněte od Národního divadla (kavárna Slavie, koblihy) po Masarykově nábřeží, z radosti z pohybu si oběhněte Žofínský ostrov (1. Plzeň) a pokračujte dál okolo Mánesa Rašínovým nábřežím (vinotéka na Zderaze) až k Tančícímu domu. Odtud můžete buď držet břeh cestou Podolím (Žluté lázně, 2. Plzeň) a doběhnout až do Hodkoviček (stánek na konci cyklostezky, Staropramen), nebo to otočit a přes Jiráskův most doběhnout náplavkami Smíchova a nábřežím až na Malou Stranu (El Pablo, tatrák+3. až 5.Plzeň).  

Délka trasy: v závislosti na vaší hravosti, hladu, žízni a ročním období 5-20 km

Stromovka

Trochu zprofanovaná trasa, na které se v neděli dopoledne schází celá sportovní Praha, ale pro přespolní běžce to může být prima zážitek a příležitost k seznámení s nějakým tím fešným Pražákem. Vyběhněte od staré čistírny odpadních vod v Bubenči a po mírném bloudění vyběhněte schody u viaduktu do parku.  Dejte se vlevo a podél plavebního kanálu lemovaného rybáři doběhněte až k Výstavišti (zahradní restaurace, Staropramen). Pak pokračujte opačným směrem kolem Planetária, až doběhnete k Šlechtově restauraci (grilovaná klobása+Staropramen). Výklus ukončete kolem Rudolfovy štoly návratem zpět do Bubenče. Pokud jste ale založení hodně běhavého či máte dokonce dojem, že jste našli zdraví na hnoji, běžte podél vody až do Roztok. Nebo to rovnou doběhněte až dom!

Délka trasy: 3,5 km, do Roztok 16 km, do Háje 12 km, do Prčic 113 km

Vinohrady

O co kratší jsou zde trasy, o to větší kopečky vás čekají. Za současného vyhýbání se tramvajovým spojům a ohlazeným dlažkám vyklusejte Korunní ulicí od Náměstí Míru do mírného kopce. Ulicí U Vodárny to střihněte na Riegerovy sady (TJ Sokol Vinohrady, Plzeň) a dál do kopce a do kopce, vedle venčených čivav a plastických operací místních frikulínek až k zahradní restauraci. Opiti pivem a pohledem na vystajlované děvy předstírající sport můžete labyrintem zdejších chodníčků bloudit až do přivolání záchranných složek.

Délka trasy: 3 – 30 km, v závislosti na vaší sexuální a prostorové orientaci

Pokud byste měli i přes tento přesný popis dojem, že se ve víru velkoměsta ztratíte, přesné GPS koordináty běžeckých tras najdete např. nawww.prahasportovni.cz nebo na www.praha.eu/sport. Nebo mi zavolejte a já vás za pár piv vypitých po trase bezpečně provedu všemi nástrahami!

Autor: Barbora Topinková | středa 28.8.2013 11:50 | karma článku: 6,85 | přečteno: 134x
  • Další články autora

Barbora Topinková

Modlitba za České země, verze 2.0.2.0.

Svatý Václave, vévodo české země, kníže náš, pros za nás Boha, svatého Ducha, a kohokoliv na nebesích potkáš, krom ozónové díry, exkurze z Marsu a Artura C. Clarka! Korona eleison.

28.10.2020 v 11:54 | Karma: 12,33 | Přečteno: 336x | Diskuse| Politika

Barbora Topinková

Letecký deníky 5: Hledání bodu G (7:42 – 15:10)

Začít si dělat pilotní průkaz v době, kdy se světové letectví potácí v největší krizi od doby, co Jára Cimrman havaroval se svým kamenným letadlem v Jámách, je boj. Zvlášť, když ještě nevíte, kde máte svůj bod G.

23.10.2020 v 11:42 | Karma: 16,86 | Přečteno: 353x | Diskuse| Sport

Barbora Topinková

Popelnicová proklamace

Setkáte-li se při vyhazování odpadků s člověkem, který současně s vámi obsah popelnice s tyčí v ruce a soustředěným výrazem ve tváři prohledává, získáte dost jasný názor na dopady existující/ neexistující pandemie.

11.10.2020 v 20:01 | Karma: 17,75 | Přečteno: 565x | Diskuse| Politika

Barbora Topinková

Letecký deníky 4 – Lítá pilot wokolo, nekoukej se na něho (6:47 - 7:42)

Začít si dělat pilotní průkaz v době, kdy se světové letectví potácí v největší krizi od doby, co Jára Cimrman havaroval se svým kamenným letadlem v Jámách, je ryzí rozkoš. I když na wokruhu lítá víc pr..lí než vrabčáků.

3.10.2020 v 12:10 | Karma: 23,15 | Přečteno: 496x | Diskuse| Sport

Barbora Topinková

Letecký deníky 3: Do nebe! (4:09 - 6:47)

Začít si dělat pilotní průkaz v době, kdy se světové letectví potácí v největší krizi od doby, co Jára Cimrman havaroval se svým kamenným letadlem v Jámách, je výzva. Takže knipl a odvahu do ruky, a marš nahoru!

17.9.2020 v 10:27 | Karma: 20,04 | Přečteno: 349x | Diskuse| Sport

Barbora Topinková

Letecký deníky 2: Nakul to tam, Baruškowoe! (1:19 - 4:09)

Začít si dělat pilotní průkaz v době, kdy se světové letectví potácí v největší krizi od doby, co Jára Cimrman havaroval se svým kamenným letadlem v Jámách, je nebezpečný. Zvlášť když je třeba uvést letadlo i do ostrých zatáček

21.8.2020 v 11:19 | Karma: 22,06 | Přečteno: 498x | Diskuse| Sport

Barbora Topinková

Letecký deníky 1: Přímý vlet (1:19)

Začít si dělat pilotní průkaz v době, kdy se světové letectví potácí v největší krizi od doby, co Jára Cimrman havaroval se svým kamenným letadlem v Jámách, je nápad hodný blondýny. Proto považuji za nutné jej důkladně zaznamenat.

24.7.2020 v 15:53 | Karma: 24,14 | Přečteno: 771x | Diskuse| Sport

Barbora Topinková

JENOM je nebezpečnější než celej koronavirus!

S příchodem krásných jarních dní národu sevřenému v karanténních kleštích otrnulo. Konec karantény? Ne, to se jen někteří jedinci naučili používat slovo JENOM.

29.3.2020 v 17:12 | Karma: 45,40 | Přečteno: 11646x | Diskuse| Společnost

Barbora Topinková

Koronavirus neumí plavat kraula!

Pandemie přiškrcuje dech i peněženky, uzavírá školy, divadla i hranice. Zachovejte paniku s chladnou hlavou, hydrogeologie má pro vás ohledně koronaviru dobré zprávy!

12.3.2020 v 8:02 | Karma: 25,53 | Přečteno: 1133x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Barbora Topinková

Geologická glosa k turecké invazi do Sýrie

Turecká armáda bratrsky vyklidila příhraniční pásmo syrského souseda od nebezpečných živlů, demokracie se štítících. Jaký podtext probíhajícího odsunu teroristů, remcalů, cyklistů a Kurdů lze vyčíst z geologické mapy?

24.10.2019 v 11:27 | Karma: 45,23 | Přečteno: 10113x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Barbora Topinková

Všechno, co opravdu potřebuji znát o životě, jsem se naučila při chůzi o berlích

Stát se v jednom momentu z výkonné sportovkyně uživatelkou francouzských holí vám otevře netušené obzory. Čas, který jste předtím věnovali sportu, máte najednou volný pro...jak je to neznámé slovo? Život!

27.5.2018 v 17:19 | Karma: 29,23 | Přečteno: 2136x | Diskuse| Společnost

Barbora Topinková

Stop vidlákokracii!

Fenomén, kdy ve volbách vyhrávají vidlákmani typu amerického či českého prezidenta, by si zasloužil důkladnější sociologickou studii, ale jeho podstata je jasná. Za to, že se svět v koňskou řiť obrací, můžou vidláci.

11.11.2016 v 12:47 | Karma: 27,43 | Přečteno: 2714x | Diskuse| Politika

Barbora Topinková

Olympiáda všedního dne

Olympiáda v Riu vrcholí, pot, slzy a emoce tečou. Přihlížející dav áchá a óchá nad úspěchy sportsmanů a zapomíná přitom na to, co se děje mimo vysílací čas. Přináším tedy komentovaný záznam čtyř zápasů olympiády všedního dne:

19.8.2016 v 13:30 | Karma: 16,97 | Přečteno: 664x | Diskuse| Ona

Barbora Topinková

Krysí stezky Pražáků, které by každý vidlák měl znát (o taxících nemluvě)

Vzhledem k nestandardní situaci, jež na dobu neurčitou změnila Prahu v parkovací zónu, bych ráda mimopražským účastníkům silničního provozu prozradila pár domorodých triků, jak proplout městem, i když nevlastníte říční člun.

8.2.2016 v 11:34 | Karma: 37,11 | Přečteno: 6750x | Diskuse| Ostatní

Barbora Topinková

Pivařův průvodce galaxií

V celém našem kosmíru existuje mnoho průvodců, cestopisů, bedekrů, webů, časopisů a jiných podezřelých spisků, které mají člověka informovat o místě, do kterého hodlá cestovat. Lépe řečeno o místě, ve kterém se právě ztratil.

26.6.2015 v 14:10 | Karma: 15,13 | Přečteno: 876x | Diskuse| Ostatní

Barbora Topinková

Padesát odstínů osobnostní zamrzlosti

O tom, že nad sexuálními technikami slečny Steel a pana Greye se musí se shovívavou zkušeností pousmát i patnáctiletý předplatitel Bravíčka, není třeba dále spekulovat. Stejně tak o tom, že jen v záporných hodnotách se pohybující emoční inteligence slečny Belly Swan dokáže vytvořit incestní milostný trojúhelník mezi menšinovou skupinou pohádkových tvorů. Otázkou k rozlousknutí ale zůstává, proč ženy platí horentní sumy za tyto paperbackové nesmysly psané dikcí desetileté chovanky ústavu duševně nerovnocenných, místo aby si užily svá milostná dobrodružství naživo a za ušetřený obnos si koupily třeba tak doporučované Venušiny kuličky?

7.3.2015 v 11:38 | Karma: 20,40 | Přečteno: 1236x | Diskuse| Ostatní

Barbora Topinková

Jasná zpráva o konci slavičího světa

Osud tomu chtěl, že jsem musela strávit celý večer sledováním přenosu Českého slavíka. Recyklace odpadu je v současnosti v módě, takže přehlídka vrcholu naší popmusic-scény by vlastně měla být v pořádku bez ohledu na jakékoliv výstřednosti v podobě intonačních přešlapů a zdrogovaných majitelek ukulele, ale dovolte mi prosím v době, kdy nás prezident krmí dílem recyklovanými citáty a dílem vulgaritami, a televize i rádia dílem klamavými reklamami a dílem duševním odpadem, malou reportáž psanou na bidýlku. Protože hrůza, které jsem byla svědkem, by měla tvořit náš kulturní prostor a proti tomu cítím coby bytost obdařena mozkem potřebu se ohradit.

29.11.2014 v 23:25 | Karma: 28,51 | Přečteno: 1799x | Diskuse| Kultura

Barbora Topinková

Nový dress code pro nákupní centra v ČR

Gentleman znalý světa si do opery bere smokink, na golf tričko s krokodýlem otočeným na tu správnou stranu a na sobotní nákup do chrámu rozežranosti a mamonu předražené hilfigerky a mokasíny bez fuseklí. Vymykáte-li se ovšem trochu z davu, buďte připraveni na to, že vás bdělá ochranka eskortuje z nákupní uličky rovnou do přilehlého kontejneru.

18.7.2014 v 11:30 | Karma: 39,17 | Přečteno: 13126x | Diskuse| Ostatní

Barbora Topinková

Běsy bosé běžkyně

„Běhejte jako Keňani, běhejte bosky!“ zní nový zdravotní trend poté, co se profláklo, že extrémní obsah železa ve špenátu byl jen analytickou chybou, margarín máslo nenahradí a zázračné mýdlo na hubnutí dělá v ručnících dírky. I když neholduji módním rozmarům, musela jsem si přiznat, že jako státem uznaný platfusák stojím nemocniční pokladnu dvoje vložky do bot ročně, nehledě na to, že můj běžecký styl trpí rozvinutým patičkařením, což mě stojí minuty trápení navíc v čase, kdy už ostatní dopíjejí zasloužené zrzavé ionty v cíli. A tak jsem to bosé běhání zkusila.

11.6.2014 v 10:25 | Karma: 25,42 | Přečteno: 1880x | Diskuse| Ostatní

Barbora Topinková

Konce netoholismu

Od doby, co mě o profesní přátelství na LinkedIn požádal neznámý fešák, začínám být výrazně paranoidní. Ani po důkladném dolování v paměti jsem si nedokázala vybavit, ve kterém baru jsme se my dva mohli potkat. Když jsem při pohledu do jeho profilu zjistila, že k setkání nikdy dojít nemohlo, protože dlouhodobě žije v Hong Kongu, nedala mi ta záhada spát hned několik nocí po sobě. Jak na mě ten vzdálený krasavec vůbec přišel? Moje zrcadlo mi sice po ránu dost rázně rozmluvilo teorii o tom, že se jedná o romantického ctitele na dálku, ale utkvělá myšlenka mi v hlavě vrtat nepřestala.

28.4.2014 v 15:53 | Karma: 20,98 | Přečteno: 1289x | Diskuse| Ostatní
  • Počet článků 85
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4257x
Geoložka, běžkyně, triatlonistka a tanečnice flamenka s rozvinutým smyslem pro hédonismus.

Autorka knih "Z lehu k běhu" a "Vánoce na sádle a jiné trable". Redaktorka časopisu Cosmopolitan.

Principiální odpůrkyně pitomců všeho druhu a propagátorka užívání zdravého rozumu ve všech aspektech lidského života.

www.pivaruvpruvodcegalaxii.cz

https://www.facebook.com/barboratopinkovaspisovatelka/

http://www.vecizpolicky.cz