Pivařův průvodce galaxií

V celém našem kosmíru existuje mnoho průvodců, cestopisů, bedekrů, webů, časopisů a jiných podezřelých spisků, které mají člověka informovat o místě, do kterého hodlá cestovat. Lépe řečeno o místě, ve kterém se právě ztratil.

Ty suché bláboly pojednávající o počtu praktikujících adventistů na metr čtvereční, politických vztazích s východní částí Urundi a historii pravé ruky levorukého tesaře náhrobních kamenů v horním rohu městského hřbitova stejně nikdo předem nečte. Důvodem je, že cestopisy neobsahují informace upotřebitelné běžným turistou.

Existují bedekry balené do pevné vazby a oslnivých slov, jejichž autoři nahlížejí na popisovaný kus planety pohledem vážených hotelových hostů a doporučují čtenářově oku podniky, kde mu na konzumaci velkého piva nebude stačit kontokorent. Existují nezávislé cestovatelské servery a blogy, jež vám prakticky popíšou, která škarpa uprostřed Pákistánu má pro nocování nejměkčí dno a že nabízené ovčí koule v rosolu můžete jíst jen po aplikaci dávky antimalarické profylaxe smíšené s injekcí proti tyfu, vzteklině a hepatitidám všech typů. Existují i cestovatelské stránky nadšených amatérů, jež se ale v popisu navštívených lokací hojně doplněném smajlíky a fotografiemi bez zoomu a zaměřují se na tak veledůležité události, jako že Franta ten den vstal pozdě, sežral k snídani rohlík a pak se na Colosseum tvářil poněkud zádumčivě. Co zatím neexistovalo, je zlatá střední cesta. 

Jste-li normální český turista, cestující se svou cucnou a batohem řízků, určitě oceníte praktické rady, kde hlavu složit, co vidět a co pojíst tak, aby vám váš zažívací systém nespílal slovy nepublikovatelnými i ve Věstníku dlaždičů. Kde vám romantický cestopisec napíše, že liduprázdnou krajinou povíval ledový vzdech severského vánku, dobrý travelblog klidně přizná, že v oné ďáblově řiti táhne jak do chlíva a je tam venkoncem hovnoco k vidění. A naopak vám doporučí nějaký zajímavý zážitek o údolí a dvě hospody vedle.

Protože o zážitky jde na cestách v první řadě a my hédonisté se přikláníme k názoru, že by měly být nejen silné, ale i pozitivní, předkládám vám alternativu. Pivařův průvodce galaxií si dovoluje oznámit zahájení své činnosti a má v úmyslu vás bavit popisem svérázu různonárodních libůstek a postupně doplňovaný sumářem praktických informací, díky kterým nepojdete hlady a žízní ani s průměrným rozpočtem a nebudete spát mezi vlkem a medvědem nebo viset za dva prsty na kdejakém horském hřebeni. Tedy pokud na něm z plezíru viset nechcete. Doporučení vycházejí z cestování za zážitky a příjemným zevlováním v krásných místech a náhodných zajímavých setkání a rozhovorů s místními mimozemšťany. Konec honění se za odškrtanými položkami v seznamu „must see“! Začátek prázdnin je tu a s ním i nové umění cestovat.

 

                                                                                                    Krásné prázdniny!

Autor: Barbora Topinková | pátek 26.6.2015 14:10 | karma článku: 15,13 | přečteno: 876x