Krysí stezky Pražáků, které by každý vidlák měl znát (o taxících nemluvě)

8. 02. 2016 11:34:29
Vzhledem k nestandardní situaci, jež na dobu neurčitou změnila Prahu v parkovací zónu, bych ráda mimopražským účastníkům silničního provozu prozradila pár domorodých triků, jak proplout městem, i když nevlastníte říční člun.

Je-li Pražská doprava zatížena povodněmi, stávkou, demonstracemi za i proti právům kočovných etnických menšin, průjezdem spřátelených či nespřátelených vojsk nebo návštěvou ostře hlídaného ústavního činitele jakékoliv velmoci, platí zde pro průjezdnost určitá pravidla a vychytávky. Zásadní informace týkající se objízdných tras vně i uvnitř města se dědí coby rodinné stříbro z jedné generace Pražáků na druhou. Osobně nesouhlasím s touto praktikou rádobytajné společnosti, protože nutí vidláky blokovat stověžatou matičku na té jediné jimi známé objízdné trase místo toho, aby se logicky rozvrstvili do dalších pěti možných, a zácpy se tak ve všech oblastech staly alespoň relativně snesitelnými. Dopravní situace v hlavním městě je dynamický dýchající organismus, a šťouchnete-li do něj na jednom konci, udělá se vám kolona na druhém. Proto každý, kdo projíždí Prahou, musí znát několik jejích Achillových pat, aby mohl na případné blokády pružně reagovat.

Jednou z nich je Evropská ulice, mocná dopravní tepna vedoucí od letiště až ke Kulaťáku, která poté, co byla výrazným způsobem zmodernizována fondy EU nadhodnoceným počtem semaforů, tramvajových ostrůvků a zaručeně bezprůvanových zastávek metra (ve kterých může na kitu létat i úplný začátečník), vykazuje silné známky dopravního kornatění. Důvodem je zúžení do jednoho pruhu pro normální účastníky dopravy (tedy všechny vesmírné bytosti kromě autobusů a taxíků) vedoucí po celé její délce, což je daň za ty krásně prostorné tramvajové ostrůvky. Evropská je prakticky neprůjezdná s malými přestávkami v době mezi 12:00 – 13:55 a 00:43 – 2:33, a pokud nemáte rádi adrenalinové sporty, ani nevlastníte kite, vůbec se sem nepouštějte. Odstavná parkoviště zde neexistují, takže místo bloudění v navazujícím prostoru metra ve Veleslavíně zkuste své štěstí v nákupní zóně na Zličíně. Pokud zaparkujete v uličkách okolo Evropské a zablokujete tak parkovací místa starousedlíkům, buďte připraveni na to, že vám na kola auta vyvenčí všechny své miláčky, i kdyby je měli ždímat.

Na Magistrálu pravověrný Pražák nikdy nevyjíždí a to ani pod hrozbou tělesné újmy, protože připomíná parkoviště před nákupním centrem v Adventu i tehdy, když jsou všichni motoristé na prázdninách. Navíc je v této oblasti skvělé spojení metrem a vjíždět sem osobním autem postrádá smyslu. Zaparkovat zde nemůžete, protože všechna místa jsou rezervována pro rezidenty a finanční přátele magistrátu. Leda byste auto šoupli do levého pruhu rovnou před Hlavák a začali demonstrovat za zvýšení obsahu dusíku v krmivu akvarijních rybek - pak je vaše konání v souladu s občanským vyjádřením svobodného názoru a vaše auto nebude odtaženo.

Praha je město háklivé na zimní podmínky a i když zrovna nenasněží tři centimetry sněhu a u Muzea čtyři, může mráz zavřít tunely. Teprve pak vypukne třetí světová, protože tento stav je spojený s blokádou Barrandovského mostu a celé Jižní spojky, a tedy výpadovkami na Vámi kýžené Brno či Hradec. Zásadními dírami pro život pražské dopravy jsou Strahovský tunel a tunel Mrázovka, jejichž blokace zajistí permanentní parking od ulice Patočkova až po Hradčanskou. Někdy se tato událost protáhne až v uliční festival správného parkování konaný na přilehlém Vypichu. Objízdnými trasami je ulice Kukurova a Bucharova vedoucí do Motola a Stodůlek, kudy se ulicí Radlickou můžete za dobré konstelace hvězd dostat až na Smíchov. Pokud vám dopravní elementálové nejsou nakloněni, můžete zkusit přilehlou Jižní spojku objet ulicí Na Zlíchově až do Hlubočep a zkusit se probojovat přes mosty na Vltavě v protisměru. Myslete přitom na to, že Barrandovský most včetně jeho nájezdů projektoval šílenec se smyslem pro abstraktní humor a nesmyslem pro logiku světových stran, což zcela vylučuje intuitivní způsob navigace v této oblasti (otočte volantem vždy do toho směru, kam by se soudný člověk hodlající jet zvoleným směrem nikdy nevydal).

Pravověrní Pražáci využívají průjezdnosti svých malých uliček, ale především jezdí MHD nebo chodí pěšky. Překvapivě. Zásadním bodem životní filozofie venkovem pohrdané „pražské kavárny“ totiž je absolutní bojkot taxikářských služeb. Taxíkem jezdí v Praze cizinci neznalí poměrů a vidláci, jež by rádi na společnost tvořenou dalšími náplavami či tetičkou z Polné u Vodňan rádi udělali světácký dojem. My, Pražáci, víme, kdy nám jede z oblíbené hospody oblíbený noční autobus. Na nic si nehrajeme. Prahu si ucpat nedáme a taxíkem nikdy nejezdíme. Podle toho nás taky poznáte – ne podle arogance, švihlé chůze, věšení rudých trenýrek na důležité dominanty nebo výslovnosti připomínající žábu s rozšlápnutou hubou.

Autor: Barbora Topinková | pondělí 8.2.2016 11:34 | karma článku: 37.07 | přečteno: 6747x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Helena Vlachová

Můj syn

Vždy jsem si přála mít tři syny. Jenže člověk míní a Osud mění. Nakonec zůstalo jen při jednom synovi.

19.3.2024 v 6:37 | Karma článku: 9.74 | Přečteno: 266 | Diskuse

Olga Medová

Útřivé

Nevstoupíš dvakrát do stejné... lavice. Lavice Dejvice, rýmovačka...Budova Fakulty architektury od Aleny Šrámkové. Plně obsazené řady. Přednášející za katedrou. Prezentace s fotografiemi.

18.3.2024 v 23:55 | Karma článku: 9.12 | Přečteno: 108 | Diskuse

Pavel Nitka

Jaký to je milý dědeček aneb Stářím moudrost nezískáš...

Vždyť určitě celý život pracoval, staral se o své blízké, jedl jen kvalitní potraviny a nikdy na veřejnosti nemluvil sprostě. Dokonce i mouchám vyrobil ve své dílně krmítko...

18.3.2024 v 19:20 | Karma článku: 11.50 | Přečteno: 406 | Diskuse

Ján Chomík

U kaderníka

Márne sa snažím spomenúť si, kedy som bol prvýkrát u kaderníka. Je to však pravdepodobne jedna z tých spomienok, ktorú moja pamäť už definitívne pochovala.

18.3.2024 v 18:37 | Karma článku: 7.43 | Přečteno: 111 | Diskuse

Josef Ulman

Ja ně prarassijskij...!

Včera jsem na jednom fóru dostal tip na video nechvalně proslulého Petra Hájka, ve kterém dělá rozhovor s Jindřichem Rajchlem.

18.3.2024 v 10:10 | Karma článku: 21.99 | Přečteno: 581 | Diskuse
Počet článků 85 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 4257

Geoložka, běžkyně, triatlonistka a tanečnice flamenka s rozvinutým smyslem pro hédonismus.

Autorka knih "Z lehu k běhu" a "Vánoce na sádle a jiné trable". Redaktorka časopisu Cosmopolitan.

Principiální odpůrkyně pitomců všeho druhu a propagátorka užívání zdravého rozumu ve všech aspektech lidského života.

www.pivaruvpruvodcegalaxii.cz

https://www.facebook.com/barboratopinkovaspisovatelka/

http://www.vecizpolicky.cz

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...