Běžím si pro...pivo!

2. 09. 2013 13:05:15
Běžecká párty We Run Prague mi na zádech svých účastníků ukázala deset tisíc důvodů, proč může běžet desetikilometrovou trať táta s kočárkem, chlapík o somatotypu vorvaně i paní s kotníkem v gypsu. Trasa narvaná deseti tisíci těly sice na první pohled připomínala spíš masový hrob nebo tokijské metro, ale pro začátečníky v záběhu neznám lepšího rozklusu na poli distančních běhů.

Proč? Protože si tu i ti nejpomalejší připadají jako hvězdy! Já osobně dobíhám v obyčejných běžeckých závodech hluboko v poli poražených a dobíhajíc do cíle z posledních sil bývám konfrontována s nelichotivých obrázkem, ve kterém moji již zregenerovaní a odsolení soupeři dotravují zbytek ionťáků (a podle zaběhnutého času evidentně taky obohaceného uranu) nebo si trasu dávají cvičně ještě jednou v protisměru (a přitom mi zlotřile fandí). Zatímco mně je poskytována první pomoc, skandující diváci už dávno odešli z cílové rovinky, případně se na mě ušklíbají zpoza pátého piva uzavírajíce sázky, jestli umřu hned nebo až za dvacet minut.

V běhu We Run Prague si na trať troufnou všechny možné běžecké typy, od silně šmatlavého po mírně přerostlý v rovníku, a jediné, co nás odlišuje, jsou barevné startovní koridory, abychom se v závodě neušlapali jak bizoni, co táhli do bažin. V elektrizující atmosféře, jež nás podporuje ve vášni skandovat hovadiny, přískoky startujeme devět minut, takže borci aspirující na první místo už si dávají vodu na Václaváku. Běžíme Podolím a užíváme si slastný pocit jindy zapovězeného běhu prostředkem tramvajové trati. Celou dobu nás povzbuzuje hlasité skandování davu, který je buď zapálený nebo škodolibý. Nebo ze všech sil podporuje běžce k výkonu jen proto, aby už dav proběhl a oni mohli konečně přejít na druhou stranu ulice. Kličkování mezi spolubojovníky nemá cenu, tady se prostě čas dělat nedá. Ale dá se kochat a užít si ten pocit, že člověk tu desítku dá. O tom ten běh je. Funivě následujíc žluté vodící balónky pro čas 1:00:00 (které mi zbaběle zdrhly na druhém kilometru), přemítám, proč se sem všichni ti lidé táhli. A odpověď mají napsanou vzadu na tričkách. Každý tu svoji.

Běžci reklamní se vyznačují rychlostí blesku a na zádech nesou jména sponzorů, sportovních oddílů, blogů, webů, případně charitativních organizací, za jejichž reklamu bojují mocnými údery svých běháků o asfalt. Přemnožená skupina běžců anglofonních si neporadila s překladatelskými oříšky do jazyka českého a honosí se frikulínskými skvosty typu „Running makes me happy“ či reklamní „Just do it“. Ale možná jim křivdíme a jen chtějí recyklovat srozumitelné tričko i na mezinárodních závodech. Jako ta slečna s nápisem „777 823 413, call me, baby“. Mezi anglickými nápisy lze najít i početné hlášky z filmů, například Gandaldfovo zvolání „Run, you folls!“ nebo Alenčino/Neovo „Follow the white rabit“. Daleko emocionálnější jsou běžci sentimentální, jež práci svých plic a stehenních svalů motivují psanými výkřiky typu „To dám!“, „Běžím i za babičku“ nebo „Nevypadá to, ale skutečně běžím“. Klenoty mezi běžeckými frky pak jsou nápisy české, vtipné a ryze upřímné. Od povzdechnutí typu „Mám tohle zapotřebí?“ a jasného přiznání „Běžím kvůli tomu tričku“ až po skvosty jako „Uhni – výprodeje!“, „Levný banány? To běžím!“ či „Zdrhám z práce“.

Co měli na zádech rychlíci, kteří zdolali trať pod 50 min, nevím. Hádám, že SK Chvojkovice-Brod. Já tam měla „Běžím si pro pivo“. A za čas 1:07:13 jsem si naordinovala hned čtyři a porci uzených žebírek navrch. Tak sportu zdar a běhu zvláště!

Autor: Barbora Topinková | pondělí 2.9.2013 13:05 | karma článku: 8.93 | přečteno: 160x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ona

Ivana Lance

USA Georgia vs. Česká Republika

Záleží na tom, jestli jste fanoušcci amerického sladkého a studeného čaje nebo českého piva. Po čem raději sáhnete vy?

28.3.2024 v 16:20 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 33 | Diskuse

Jana Melišová

Nemáte nejaké drobné?

Chcel by som si kúpiť jedlo, nepomôžete mi nejakými drobnými? Otázka, pri ktorej sa mnohí tvária, že nepočujú, prípadne od dotyčného odvracajú zrak, keďže najčastejšie sa ju pýtajú ľudia bez domova nevábneho výzoru.

28.3.2024 v 12:53 | Karma článku: 21.10 | Přečteno: 255 | Diskuse

Jana Kozubíková

kOmický blog CDLXXXI.

Už měsíc mám nový vztah. "Randíme" denně mimo víkendů, ačkoli přiznávám, že myšlenky na něj mne neopouští ani o nich.

28.3.2024 v 6:00 | Karma článku: 7.87 | Přečteno: 161 |

Ivana Dianová

Billa šok

Billu navštěvuju docela často, mám ji totiž co by kamenem dohodil. Mám vůči ní spoustu výhrad, ale jít s plnými taškami pět minut, nebo jet několik stanic je dost rozdíl, což u mne hraje zásadní roli. Dnes jsem tam utrpěla šok.

26.3.2024 v 22:32 | Karma článku: 41.02 | Přečteno: 9127 | Diskuse

Lenka Prokopová

Oslava narozenin

V dávné době mého mládí se slavily narozeniny s dortem, svíčkami, babičkami, dědečky, strýčky a pratetami z třetího kolena. V dnešní době se slaví narozeninová párty hlavně s dalšími dětičkami.

25.3.2024 v 22:12 | Karma článku: 18.44 | Přečteno: 427 | Diskuse
Počet článků 85 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 4257

Geoložka, běžkyně, triatlonistka a tanečnice flamenka s rozvinutým smyslem pro hédonismus.

Autorka knih "Z lehu k běhu" a "Vánoce na sádle a jiné trable". Redaktorka časopisu Cosmopolitan.

Principiální odpůrkyně pitomců všeho druhu a propagátorka užívání zdravého rozumu ve všech aspektech lidského života.

www.pivaruvpruvodcegalaxii.cz

https://www.facebook.com/barboratopinkovaspisovatelka/

http://www.vecizpolicky.cz

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...