Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
BK

Naprosto s vámi, Báro, souhlasím v předposledním odstavci. Ale předtím trochu pletete páté přes deváté. Problém je matení pojmů! To mj. pochází ze zaplevelení češtiny více či méně stupidními anglikanismy, u nichž se přesně neví, co to je nebo došlo k posunu významu. Slovo environmentální je posledních pár let nesmírně módní a schová se pod něj u nás naprosto všechno, čím se dokonale zprofanovalo. Vy si třeba pojmem environmentální nahrazujete pojem přírodní, hlavně ve smyslu věd, což je, s prominutím, hloupost. Fyzika, chemie, geologie... jsou přírodní vědy, nikoliv environmentální!! Chemické inženýrství, které staví ony zmiňované továrny na benzín, je dokonce už skoro věda více technická než přírodní. A vy to všechno naházíte do jednoho pytle. To co se dnes většinou skrývá pod pojmem environmentální vědy je mix všeho možného i nemožného s největším obsahem sociologie. Environmentální věda je daleko nejvíc sociální věda. Neříkám, že je to zcela špatně, jako specializační meziobor by to svůj přínos mohlo mít, ale vzhledem k výše popsanému je despekt zcela namístě. Výstavba ČOV s tím absolutně nesouvisí, to je z 90 % technická záležitost. Nehledě na to, že se z toho pomalu stává ideologie. Toto to měl p. Janský na mysli.

Jak tak bojujete proti hlouposti, tak jste se tomu sama nějak nevyhnula. "Svaté rozhořčení" není samo o sobě úplně postačující.

6 1
možnosti
Foto

Tomuhle se říká "ztraceno v překladu". Já odkazuju na pojem Environmental Science, kterou uvedl ve svém blogu p. Janský jako pseudovědu. Environmental Science, Civil and Environmetal Engineering jsou anglické názvy přírodovědeckých a technických oborů, jsou to názvy fakult (!), které zaštiťují studium Vámi zmíněné fyziky, chemie atd. Lze je studovat na spoustě univerzit. My v Čechách tomu říkáme jinak a náš systém dělení těchto disciplín je dost staroslavný. O aplikovaných oborech se moc nemluví. Např. PřF UK stále drží obory Hydrogeologie a Geochemie ŽP (v anglickém překladu Environmental geochemistry:-)). Pomalu se ale v názvosloví přikláníme k tomu environmentu, jen počešťujeme - viz. fakulta technologie ochrany ŽP na VŠCHT. A ta se projektováním rafinérií včetně jejich dopadu na složky ŽP fakt zabývá. Každopádně, když se podíváte na stránky českých univerzit v angličtině, tak tam tu Earth and Environmental Science najdete. Je to prostě uzpůsobení názvu studijního oboru zvyklostem v zahraničí.

Myslím si, že je potřeba jít s dobou a znát názvy a provázanosti aplikace vědních oborů v akčním rádiu větším než je ČR. Angličtina je nutná, pak z toho vznikají absolutně pomýlené blogy. Nebo takové překladatelské skvosty jako Aboridžínové (v angličtině obecné slovo domorodce) nebo cereálie (jinak nám staré známé obilniny).

2 8
možnosti
PM

P70e38t44r 85M14a87r48e66š

15. 5. 2013 9:39

Mě ta celá diskuze připadá jako "potrefená huse se ozvala". Proč se tady musí všichni ty environmentalisti tak zuřivě obhajovat a tvrdit, že vlastně zbyteční nejsou??? Slyšeli jste to někdy od stavaře, chirurga, zdravotní sestry, strojaře, architekta....ne, o jejich profesích nikdo nepochybuje... možná proto, že prokázaly svojí užitečnost bez různých byrokratických nařízení a šikany....:-)

11 1
možnosti
Foto

A co stávka lékařů blahé paměti? Taky museli národu připomenout, a to dost radikálním způsobem, že jsou potřební (o tom tu nikdo nepochybuje) a stojí za víc, než kolik podle tabulek dostávají (stojí a za tím si stojím).

2 10
možnosti
PM

P67e52t36r 73M54a76r89e40š

15. 5. 2013 9:16

Pro Boha živého, co je na "ochraně přírody" vědeckého??? Vždyť je to pouze o pocitech, že by se příroda měla chránit s raciem, to nemá nic společného a tak to žádná věda být nemůže... Nebo považujete za vědu vylhané globální oteplování, alarmismus, jak údajně všechny suroviny docházejí (a ono se to nikdy neděje), jak planeta umírá (a ona je uplně v pohodě.. atd...???? Já vím jen jedno, je to často dirty business řady z vás...

11 1
možnosti
Foto

Čímpak se živíte, pane Mareši? Mám totiž dojem, že se mi jen zdáte. Pijete pivo?  Někdo Vám tu vodu do výroby musí najít, vyčerpat tak, abyste nestrhnul studny lidem v okolí, upravit do podoby, ze který se koncovej uživatel nepos...a ohlídat, aby voda tekoucí z výroby ven do vodního toku byla v takové kvalitě, aby aspoň v nějaký řece zbyl na váš vánoční stůl nějakej ten kapr nebo pstruh. To je spousta vědy, spousta práce...bohužel pro některé chytráky práce neviditelná. Fakt by to chtělo tu stávku...

1 8
možnosti
Foto

M37a27r13t62i23n 18Š57i52k

15. 5. 2013 8:38

Aj, aj....čekal jsem typický humor (toho jsem se dočkal) a myslel jsem, že mi bude trochu optimismu do žil napumpováno. Vyznělo to však jako další temná vize budoucnosti a že jich teď je! Ale OK, díky za článek. Zvláště závěr o soustavě darmožerů a distributorech žvástů a lejster, je velmi výstižný. Bohužel, až sem dospěl vývoj. Na druhé straně, přiznejme si, že nebýt profesí jako "kouč osobního rozvoje", "mentor", "konzultant" atd., je velmi pravděpodobné, že by tito lidé byli nezaměstnaní a co je horší, i nezaměstnatelní. A co pak s nimi? Systém by zatěžovali tak jako tak. Horší pak je, že oni si myslí, že bez nich by se svět netočil. Pojem "overbastarding" je pro mě úplná novinka a ukládám si ho do slovníčku. Jen bych dal k zamyšlení, jestli opravdu je jediným důvodem nepřijetí někoho lepšího jen obava, že by dotyčný přijímající mohl časem ztratit flek. Nebude to spíš tím, že dotyčný nemá ani schopnosti, zkušenosti a nadhled, aby vůbec dokázal rozpoznat, koho přijímá? Poměr darmožerů ku odborníkům začíná být děsivý. Možná by jim některý z koučů osobního rozvoje mohl naznačit, že když tito paraziti nechají odborníky "vykrvácet", zahynou společně s nimi. Ale parazit parazita nevyškolí..... Naopak, udělá z něj parazita ještě horšího.

6 3
možnosti
Foto

Pojem overbastarding Vám lépe osvětlí práce pana D-Fense na http://www.dfens-cz.com/...minimálně Vám to utrhne bránici:-)

0 6
možnosti
JH

Karma a naprostý souhlas! Jsem inženýr v oboru průmyslové ekologie. Pracuji ve firmě stavějící čističky a úpravny vod. Dready nenosím, stromy neobjímám a nepoutám se k nim, když se jde kácet. Starám se o to, aby i taková neznalá individua, jako je pan Janský (ten, který označuje environmentální vědy za pseudoobor) měl čistou vodu a životní prostředí. Jeho blog se mě dotknul, vybral si (snad jen díky své neznalosti) špatný cíl pro útok na společenské pseudovědy. De facto hází environmentální inženýry do stejného pytle jako absolventy oborů, jako jsou Dějiny komiksu a to je na pováženou

3 7
možnosti
PA

Ten původní článek upozorňoval na fakt, že školy produkují nepoměrně více environmentalistů k ostatním oborům než je potřeba. Proto pro ně není práce a proto musí dělat pomocné práce. Nikde nebylo řečeno že nejsou k ničemu. Ale zaměstnáte vy osobně ve své firmě všechny ty, kteří nemají práci? A když ano, co budou dělat?

8 1
možnosti
PA

Ona je úplně mimo... Přečetla si první odstavec ve wikipedii a ješte ne do konce. Nebo ho nepochopila. Doufám, že jen někde prodává noviny.

9 3
možnosti
HH

tak noviny neprodává;-D, ale provádí již několik let sanační práce ekologických zátěží a to se jen se základním vzdělání vskutku nedá;-D. A ta definice ve Wikipedii je opravdu hodně obecná, pokud vycházíte ve své kritice z ní, tak jste článek spíš nepochopil Vy, toť připomínka ekologa s 21 - letou praxí

2 8
možnosti
JD

J65a51k74u26b 48D17e37d31e86k

14. 5. 2013 23:51

Jsem člověk z oblastí přrodních věd (matematik) a vím, že je problém pro mnohé pochopit, že ekolog není greenpeacák ani zástupce hnutí duhy nebo člověk pokřikující pro dotace z EU na výzkum. Že ekonom není bankovní úředník a nebo matematik není učitel matematiky atd.

Píšete pěkně, s nadhledem a vtipem. Fandím vám!

Jak čtu některé příspěvky dole, tak jsem zvědavý, za jak dlouho se dočkáme doby, kdy se lidé u nás naučí diskutovat a respektovat jiné úhly pohledu nebo když jim nebudé něco jasné, tak se prostě ZEPTAJÍ místo toho, aby vás uráželi.

5 7
možnosti
PK

Výborně, tak to mi jako matematik jistě rád a ochotně vysvětlíte termíny jako "špatně podmíněná úloha" (ill conditioned problem) nebo "Stabilní a nestabilní řešení soustavy diferenciálních rovnic" (stačí v Ljapunovově smyslu) ;-D

8 1
možnosti
ZU

Dobrý večer,já bych Vás chtěl poprosit o tu pauzičku,třeba i déle.Děkuji.

11 1
možnosti
PK

Rád vaši prosbu podpořím :-)

7 0
možnosti
MZ

A víte co se podařilo mezi lidmi inseminovat Ekologům tím že falšovali výsledky směrem ke svým názorům? A ukázalo se že Václav Klaus měl i k mému překvapení kus pravdy?

13 3
možnosti

Ach jo. Ekologové jsou na tom všem skutečně nevině. Přenášíte na chudáky ekology vinu kterou nenesou a deformujete (bohužel, s mnoha dalšími) původní význam tohoto povolání. Když chcete na někoho nadávat, můžete nadávat "ochráncům přírody".

Co se třeba globálního oteplování týče (když už ve svém nesourodém příspěvku zmiňujete jeho), hlavní vina spíše padá na hlavu klimatologů. Každé odvětví je tak placené, jak je populární. Žádný normální klimatolog si nedovolí jít proti proudu, protože by se to přímo odrazilo na platech jeho a jeho kolegů. Melouni by sami nic nedokázali. Ostatně, co se melounů týče, ti by toho moc nedokázali kdyby nebyli u moci levičáci. Njn, spojené nádoby.

7 1
možnosti
JH

Ten poslední odstavec již postrádá Vaši uraženou, spravedlivou rozhořčenost. Chcete se živit na něčem, co ve skutečnosti není třeba, je to jen nařízením mnohých nesmyslných zákonů. Naši předkové tady byli i bez vás a věděli jak se k životnímu prostředí chovat a jak je uchovat. Až různí socialističtí diktátoři a sociální inženýři se stali pohromou pro naši zem. Za první republiky stačilo celému patnáctimilionovému Československu 30000 (slovy třicet tisíc) státních zaměstnanců, dnes destimilionové Česko jich má 500000 (slovy pětset tisíc). Kdo vás má všechny živit? Jenou ti, které buzerujete si dají pauzu a potom nebudete mít ani to málo, na které si ztěžujete.

19 4
možnosti
Foto

Ale já nejsem státní zaměstnanec. Mě státní zaměstnanci taky wobčas buzerujou;-).

A environmentální kauzy tady byly vždycky a býval to průser. V Čechách, které byly od keltských dob rejdištěm kovkopů, jsou známy spousty sporů stran ovlivnění studen nebo kyselin z louhování rudy, které ničily zařízení mlýnů. Takže ani v blahých to historických dobách to růžovoučký nebylo a environmental science byla potřeba jako sůl...

8 12
možnosti
  • Počet článků 85
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4257x
Geoložka, běžkyně, triatlonistka a tanečnice flamenka s rozvinutým smyslem pro hédonismus.

Autorka knih "Z lehu k běhu" a "Vánoce na sádle a jiné trable". Redaktorka časopisu Cosmopolitan.

Principiální odpůrkyně pitomců všeho druhu a propagátorka užívání zdravého rozumu ve všech aspektech lidského života.

www.pivaruvpruvodcegalaxii.cz

https://www.facebook.com/barboratopinkovaspisovatelka/

http://www.vecizpolicky.cz